Walter Scott: Verskil tussen weergawes

Content deleted Content added
Jcwf (besprekings | bydraes)
No edit summary
Jcwf (besprekings | bydraes)
No edit summary
Lyn 16:
Met die verskyning van ''The Lady of the Lake'' (1809), 'n geromantiseerde verhaal oor die ontmoeting van koning [[Jakobus V van Skotland|Jakobus V]] met die dogter van sy vyand, Ellen Douglas, het sy roem as romanskrywer en verteller van verhale begin.
 
'n Lange reeks [[historiese roman]]s het gevolg, wat in twee kategorieë verdeel kan word: romans oor die [[Skotland#Geskiedenis|Skotse geskiedenis]], door Scott ''Tales of my Landlord'' genoem; hieronder val ''The Heart of Midlothian'' (1818, die verhaal van die valselikvalslik van kindermoord beskuldigde Effie Deans teen die agtergrond van die [[Porteous-opstandoproer]] van 1736), en ''The Bride of Lammermoor'' (1819, die tragiese liefdesverhaal van Lucy Ashton en die vyand van haar familie Edgar Ravenswood). Op die tweede plek het hy 'n groot aantal romans' geskryf wat ontleen is aan die [[Engeland|Engelse]] en kontinentale geskiedenis, die ''Waverley''-romans genoem, waarvan ''[[Ivanhoe (roman)|Ivanhoe]]'' (1820), ''Kenilworth'' (1821, oor [[Amy Robsart]]) en ''Quentin Durward'' (1823) die mees bekende is.
<!--
In 1826 kreeg Scott te maken met een grote financiële schuld, ontstaan na het bankroet van de uitgeverij Ballantyne, waarvoor hij mede aansprakelijk was. Dit leidde tot een steeds snellere productie, waar de kwaliteit zijn latere romans nadrukkelijk onder te lijden had. Er wordt wel gezegd dat zijn grote literaire productie aan het einde van zijn leven zijn dood mede heeft bespoedigd. Na zijn dood konden zijn erfgenamen evenwel zijn schuld volledig delgen met de verkoop van zijn auteursrechten.