Flitspunt: Verskil tussen weergawes

Content deleted Content added
Jcwf (besprekings | bydraes)
No edit summary
Jcwf (besprekings | bydraes)
No edit summary
Lyn 7:
Die flitspunt is 'n aanduiding van hoe geredelik 'n vonk of gloeiende voorwerp 'n brand in teenwoordigheid van die stof sal laat ontstaan.
 
== Voorbeelde ==
[[Etieleter|Eter]] het 'n flitspunt van -45 °C. Selfs as dit in 'n koelkast bewaar word, kan voldoende damp vrygestel word om 'n ontploffing te veroorsaak. Die damp kan ontbrand deur 'n vonk van die skakelaar die die lampie bedien. Eter moet daarom in 'n koelkas gehou word wat bestand is teen ontploffings en waarin alle elektriese onderdele afgeskerm is.
 
Andere stowwe:
<!-- Moet nog vertaal word
* [[acetonaseton]]: -19 °C
== Voorbeelden ==
* [[benzinepetrol]]: tussen de 21 °C en de 55°C
[[Ether (chemie)|Ether]] heeft bijvoorbeeld een vlampunt van -45 °C. Zelfs als het in een koelkast wordt bewaard, kan er voldoende damp vrijkomen om een explosie te veroorzaken. De damp kan tot explosieve verbranding komen door een vonk van de schakelaar die het lampje aan- en uitschakelt. Ether wordt daarom in een explosieveilige koelkast bewaard, waarin alle elektrische onderdelen afgeschermd zijn.
* 70% [[ethanoletanol]]: 21 °C
* [[methanolmetanol]]: 11 °C
 
[[Diesel]] het 'n hogere flitspunt as petrol en is daardeur minder gevaarlik. Dié verskil is belangriker as die ventilasiemoontlikhede beperk is, soos by enjins wat in bote ingebou is.
Nog een paar waarden van vlampunten:
<!--
* [[aceton]]: -19 °C
* [[benzine]]: tussen de 21 °C en de 55°C
* 70% [[ethanol]]: 21 °C
* [[methanol]]: 11 °C
 
Diesel heeft een hoger vlampunt dan benzine, en is daardoor minder gevaarlijk. Dat verschil is des te belangrijker als de ventilatiemogelijkheden beperkt zijn, zoals bij inbouwmotoren in motorjachten.
 
== Fysisch/Chemische achtergrond ==