Derk Rumpff: Verskil tussen weergawes

Content deleted Content added
Morne (besprekings | bydraes)
Morne (besprekings | bydraes)
No edit summary
Lyn 6:
Ds. Rumpff het sy opleiding, eers as onderwyser en later as predikant, aan die [[Universiteit van Amsterdam]] had. Aan die begin van 1899, toe hy 20 jaar oud was, het hy na Suid-Afrika gekom en die [[Tweede Vryheidsoorlog]] saam met die Transvaalse Boeremagte deurgemaak. Daarna het hy as onderwyser in [[Transvaal]] opgetree. Ná ’n paar jaar is hy terug na Nederland om daar vêrder in die teologie te gaan studeer.
 
In 1910 het hy teruggekeer in Suid-Afrika en trou met [[Femke Rumpff|Femke Molenaar]], wie se vader argitek was in [[Groningen (munisipaliteit)|Groningen]]. Sy eerste gemeente was [[Gereformeerde kerk Standerton|Standerton]], wat in 1905 gestig is en waarvan hy ook die eerste leraar was. Indertyd was Standerton in kombinasie met [[Gereformeerde kerk Paulpietersburg|Paulpietersburg]], wat in 1899 gestig en in 1951 ontbind het. Dit was die eerste en laaste keer dat Paulpietersburg 'n leraar met Standerton gedeel het, want die volgende sewe predikante het die gemeente almal met [[Gereformeerde kerk Piet Retief|Piet Retief]] gedeel. Ook [[Gereformeerde kerk Vryheid|Vryheid]] was indertyd in kombinasie met Standerton sodat ds. Rumpff in werklikheid drie gemeentes moes bedien, en ook Vryheid het ná sy vertrek in kombinasie met Piet Retief gegaan.
 
In 1913 het hy ’n beroep aangeneem na die [[Gereformeerde kerk Petrusburg]] in die [[Oranje-Vrystaat]], maar net daar gebly tot 1914, toe hy ’n beroep aanvaar na [[Gereformeerde kerk Venterstad|Venterstad]] in die Noordoos-Kaap. Hoewel dié gemeente reeds in 1875 gestig is, was ds. Rumpff net sy tweede leraar omdat die eerste, ds. Willem Jacobus Snijman, sowat 36 jaar daar gestaan het, van 1877 tot die jaar voor ds. Rumpff se koms. Blykbaar het ds. Rumpff se vader, Frans, hom uit Nederland by ds. Rumpff aangesluit, want in die begraafplaas op [[Venterstad]] lê 'n Frans Rumpff begrawe wat in 1850 gebore en in 1916 oorlede is.<ref>{{en}}{{af}}[http://www.eggsa.org/library/main.php?g2_itemId=2771736 Sy grafsteen op die webtuiste van die GGSA]. URL besoek op 7 Augustus 2016.</ref> Ook Pieterke Rumpff (née Kloosterhuis, 1845–1923) is op Venterstad begrawe.<ref>{{en}}{{af}}[http://www.eggsa.org/library/main.php?g2_itemId=2771733 Haar grafsteen op die webtuiste van die die GGSA]. URL besoek op 7 Augustus 2016.</ref>