Helmut Kohl: Verskil tussen weergawes

Content deleted Content added
Jcwf (besprekings | bydraes)
No edit summary
Jcwf (besprekings | bydraes)
No edit summary
Lyn 46:
 
Kohl moet in die verkiesings van 1980 die leierskap aan die Beierse CSU-voorsitter [[Franz Josef Strauß]] oorlaat. Strauß verloor setels teenoor 1976, maar Kohl oortuig die FDP om nou met die CDU/CSU 'n koalisie te vorm. Op 1 Oktober 1982 neem die Bondsdag 'n konstruktiewe mosie van wantroue teen Schmidt aan en Kohl word kanselier.
 
Daar word in Maart 1983 opnuut verkiesings gehou omdat Kohl liewer sy kanselierskap deur die kieser bevestig wil sien, en hy wen. In die binnelandse politiek wil hy meer ''patriottisme'' en 'n ''geistig-moralische Wende'' (geestlik-morele draai) bevorder. Die ekonomie het ná die twee oliekrisis van 1979 sleg gefunksioneer en hy wil hervormings, maar daar is opposisie in sy eie party en van die SPD. In die Bundesrat het hy nie altyd 'n meerderheid nie. In die buitelandse politiek het hy meer suskses. Hy probeer die versoeningsproses tussen Duitsland en sy ou vyande van die Twee Wêreldoorlog te voltooi en besoek saam met [[François Mitterrand]] in 1984 in [[Verdun]]
 
Op het gebied van de buitenlandsebuitelandse politiek maakte Kohl zich sterk voor de Europese eenwording en de voortdurende verzoening met de westerse staten, die tegen Duitsland in de Tweede Oorlog hadden gevochten. Bekend zijn de beelden met hem en de Franse socialistische president [[François Mitterrand]] in 1984 in [[Verdun (Meuse)|Verdun]]. Bij een vergelijkbareen ontmoetingsaam met [[Ronald Reagan]] in [[Bitburg]] (1985). werdKohl zowelondersteun Kohldie alsstasionering Reaganvan kwalijkkruisvuurpyle genomenin datWes-Europa zeom datdie dedenSovjet-Unie opna hetdie soldatenkerkhofonderhandelingstafel waarte ookdwing [[Schutzstaffel|SS]]-ledenen lagen.oor Totdie debeperking criticivan hoordekernwapens onderte meerpraat. [[GünterSchmidt stem daarmee Grass]]saam, diemaar inhet 2006daardoor bekendmaaktenooit datsteun hijis zelfsy ookeie bijparty degekry SSnie en daar is groot aktivisme daarteen met hadgroot gehoorddemonstrasies.
 
<!--
Line 62 ⟶ 66:
 
 
Op 1 oktober 1982 koos de Bondsdag met een ''constructieve motie van wantrouwen'' Kohl als opvolger van Schmidt. Omdat aan het begin van zijn kanselierschap niet verkiezingen, maar een coalitiewissel van de FDP stond, liet Kohl opnieuw kiezen in maart 1983, en won.
 
Kohl wilde in de politiek weer meer [[patriottisme]] en oude waarden zien, een ''geistig-moralische Wende'' (een ommekeer op mentaal en moreel gebied). Economisch legde hij de nadruk op liberale oplossingen voor de neergang, die op de 2e oliecrisis van eind 1979 was gevolgd: ''prestaties moeten weer lonen'', aldus de slogan van de verkiezingen van 1983. Hij had het echter moeilijk om dat te realiseren, vanwege oppositie in zijn eigen partij maar ook van de SPD. In de [[Bondsraad (Duitsland)|Bondsraad]], een orgaan dat toestemming aan bepaalde wetten moet geven, had Kohl meestal geen meerderheid.
 
Op het gebied van de buitenlandse politiek maakte Kohl zich sterk voor de Europese eenwording en de voortdurende verzoening met de westerse staten, die tegen Duitsland in de Tweede Oorlog hadden gevochten. Bekend zijn de beelden met hem en de Franse socialistische president [[François Mitterrand]] in 1984 in [[Verdun (Meuse)|Verdun]]. Bij een vergelijkbare ontmoeting met [[Ronald Reagan]] in [[Bitburg]] (1985) werd zowel Kohl als Reagan kwalijk genomen dat ze dat deden op het soldatenkerkhof waar ook [[Schutzstaffel|SS]]-leden lagen. Tot de critici hoorde onder meer [[Günter Grass]], die in 2006 bekendmaakte dat hij zelf ook bij de SS had gehoord.
 
Kohl was sterk voor een stationering van Amerikaanse [[kruisvluchtwapen|kruisraketten]] in West-Europa, mocht de [[Sovjet-Unie]] niet ingaan op onderhandelingen over een beperking van atoomwapens. Hierover was hij eens met Schmidt, maar in tegenstelling tot Schmidt kreeg Kohl wel een meerderheid voor dit beleid in zijn eigen partij.
 
Een interview met het Amerikaanse blad ''[[Newsweek]]'' zorgde voor opschudding in 1986. Kohl had gezegd [[Michail Gorbatsjov]] een moderne communistische leider te vinden die wat afwist van [[public relations]], zoals ook [[Joseph Goebbels]] wat van PR afwist. Later ontkende Kohl die vergelijking gemaakt te hebben, maar de opname van het interview kon het bewijs leveren.