Stratosfeer: Verskil tussen weergawes

13 grepe bygevoeg ,  5 jaar gelede
fouten
(de schrijffouten en de zinstructuren)
(fouten)
De '''stratosfeer''' is de laag in rond [[aarde]] de [[atmosfeer]] (of dampkring) tussen de [[troposfeer]] en de [[mesosfeer]]. DieDe laag wordt gescheiden door 'een deur' die de [[tropopouse]] en de [[stratopouse|stratopouse scheid]], respektiewelik.
 
Bij de [[Ewenaar|evenaar]] begint diede stratosfeer op ongeveer 17km boven de aardoppervlak ([[zeevlak]]) en bij de polen op ongeveer 10km. Op een hoogte van 50 km gaat de stratosfeer door nanaar de mesosfeer.
 
Het begin van de laag word -wordt in tegenstelling met de onderliggende troposfeer - gekenmerkt door een [[temperatuur]] die door de hoogte toeneemt. Als de stratosfeer doorgaat na de mesosfeer, neemt de temperatuur weer af. Dit is ongeveer -50 °C bij het laagste punt van de stratosfeer en tussen 0 en 30°C bij het hoogste punt.
 
De de samenstelling van de troposfeer en stratosfeer verschilt veel. De stratosfeer bevat meer [[osoon|ozon]] (een vorm van [[zuurstof]]) en minder waterdamp en [[Koolstofdioksied|Koolstofdioxid]]e als de troposfeer.
 
In de stratosfeer vind men een hier een hogere concentratie ozon en dus word dat gebied dan ook de [[osoonlaag|ozonlaag]] genoemd. De toename van de temperatuur in de stratosfeer absorbeert als gevolg de UV-stralen van de zon op. De hoeveelheid straling die doordringt verminderd hierdoor. Gecombineerd met een groter dichtheid van die atmosfeer, zorgt dit voor een temperatuurdaling.
 
{{saadjie}}
Anonieme gebruiker