Verskil tussen weergawes van "Anthonis de Roovere"

geen wysigingsopsomming nie
 
[[BestandLêer:Acrostichon Anthonis de Roovere.jpg|thumbduimnael|HandschriftHandskrif van ''Lof van den heylighen sacramente'', uit een'n gebedenboekgebedeboek vanuit rondongeveer 1450.]]
'''Anthonis de Roovere''' ([[Brugge]], ca. [[1430]] – aldaar, [[16 meiMei]] [[1482]]) was een'n schrijverskrywer voorvir dedie [[rederijker]]skamerredery-kamer '' "De Heilige Geest'' in [[Brugge]]. Hij''Hy was metselaar'n steenmaker en werdword ook vanaf 1466 ookdeur door dedie stad betaaldbetaal alsas stadsrederijker'n stadsryer. HijHy schreefhet dramatischdramatiese werk en prozaprosa geskryf, maar is vooralveral bekend doorvir zijnsy [[rondoRondo (dichtpoëtiese - en muziekvormmusiekvorm)|rondelenrondos]], [[Ballade (dichtvormdigvorm)|balladenballades]] en [[Refrein (dichtkunstpoësie)|refreinenrefreine]], vooral in het vroede. Hij wordt samen met [[Romboud De Doppere]] beschouwd als de belangrijkste auteur van de teksten met betrekking tot de 15de eeuw in het handschrift en later bij [[Willem Vorsterman]] (1531) verschenen werk '[[Dits die excellente cronike van Vlaenderen]]'.
 
Hij had een scherpe kijk op het leven van alledag en schreef op wat er volgens hem mis was aan de maatschappij. Als typische late middeleeuwer was hij geobsedeerd door de ijdelheid van al het [[wereld (christendom)|wereldse]] streven.
 
Saam met [[Romboud De Doppere]] word hy beskou as die belangrikste skrywer van tekste wat verband hou met die [[15de eeu]] in die manuskripte en latere werke gepubliseer deur [[Willem Vorsterman]] (1531), ''[[Dits die excellent cronike van Vlaandere]]''. Hy het die alledaagse lewe skerp gade geslaan en neergeskryf wat hy gedink het verkeerd was daarmee. As 'n tipiese laat-middeleeuse man was hy obsessief oor die nietighede en beuselagtighede van die wêreldse bestaan.
== Enkele bekende gedigte ==
* ''Den droom van Rovere op die doot van hertoge Kaerle van Borgonyen saleger gedagten''<ref>Die gedig is opgeneem in die befaamde handskrif-''Leemans, een unieke collectie van teksten die gebruikt werden in stedelijke vorstenfeesten''. Naas die gedig van de Roovere is veral die presentspel van [[Colijn Caillieu]] [''Een spel van Colyn op die geboorte van vrou Margriete dochter van vrou Marye van Bourgonyen''] belangwekkend.</ref><ref>Het handschrift-Leemans wordt bewaard in de Belgische Koninklijke Bibliotheek onder de signatuur IV 1171. Voor meer info, raadpleeg Samuel Mareel, ''Voor vorst en stad: Rederijkersliteratuur en vorstenfeest in Vlaanderen en Brabant (1432-1561)''. Amsterdam: Amsterdam University Press, 2010, p. 143. Geraadpleegd op http://www.oapen.org/search?identifier=350733</ref>
* ''Die gheen pluymen en can strijcken''
Mees bekend : ''Lof vanden Heijlige Sacramente''
''('n lang eucharistiese refrein wat in verskillende kerke tentoongestel word.)''
 
== Bibliografie ==
11 036

wysigings