Helena van Konstantinopel: Verskil tussen weergawes

Content deleted Content added
No edit summary
Lyn 38:
== Nalatenskap ==
[[Lêer:Freske jezevica.jpg|duimnael|Fresko van Konstantyn en Helena in 'n [[Serwië|Serwiese]] klooster]]
VanVerskeie deoorblyfsels heiligevan Sint Helena zijn diverse reliekenis in omloop. HaarDaar asword zougesê tedat vindenhaar zijnas inaangetref de basiliek Santa Mariaword in Aracoeli,die oudeBasiliek naam:van Santa Maria de Capitolo, in Rome; haar drinknap in de Dom van TrierAracoeli. In diezelfdedieselfde kerk wordtword een van dedie spijkersspykers van hetdie kruis van JezusJesus bewaardbewaar, doorwat Helenadeur meegebrachtHelena uitvanaf hetdie Heilige Land. Vangebring hetis. HeiligOntelbare Kruisstukke zelf,en datstukke doorvan haardie gevondenHeilige zouKruis zijnself, zijnwat ontelbarevolgens stukkenhaar engevind stukjesis, bewaardword geblevenbewaar in kerkenkerke en kloosterkloosters verspreidoor over dedie hele wereldwêreld heen.
 
Helena word ook (meestal vergesel van 'n kruis) in Christelike tekeninge, skilderye, fresko's, [[ikoon|ikone]], loodglasvensters, beeldhouwerke en reliëfs van oor die hele wêreld uitgebeeld. Die bekendste hiervan is waarskynlik haar marmerbeeld in die [[Sint Pieterskerk]] in Rome.
Helena is in de christelijke kunst vele malen uitgebeeld, meestal met kruis, zowel op tekeningen, schilderijen, frescos, iconen, gebrandschilderde ramen, beelden en reliëfs. Het bekendste is wellicht haar marmeren standbeeld in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Op byzantijnse iconen en frescos staat ze gewoonlijk samen met haar zoon keizer Constantijn afgebeeld.<ref>https://web.archive.org/web/20161220065159/http://oben-acc3.kro.nl/inspiratie/katholiek-abc/c/370-7605-constantinus-i</ref>.
 
Bisantynse ikone en fresko's word gewoonlik saam met haar seun, keiser Konstantyn, uitgebeeld. <ref>https://web.archive.org/web/20161220065159/http://oben-acc3.kro.nl/inspiratie/katholiek-abc/c/370-7605-constantinus-i</ref>.
Sint Helena is de patroonheilige van het dorp [[Aalten]], gelegen in het oosten van Gelderland. Voor zover bekend staan hier ook de enige Sint-Helenakerken van Nederland, de Oude en Nieuwe Helenakerk. In [[Houyet]], in de provincie [[Namen]], bevindt zich de enige Sint-Helenakerk van België. Sint-Helena is ook de patroonheilige van de nieuwe (2018) pastorale eenheid Sint-Helena Bilzen]] in het bisdom Hasselt.
 
Sint Helena is die beskermheilige van die dorp [[Aalten]] in die ooste van [[Gelderland]]. Sover bekend word ook die enigste Sint-Helena-kerke in Nederland daar gevind, te wete die Ou en Nuwe Helena-kerk. In [[Houyet]] in die provinsie [[Namur]] kan die enigste kerk wat aan Sint Helena in [[België]] gewy is gevind word.
Het [[Sint Helena]] in de Atlantische Oceaan werd naar haar genoemd door de Spanjaard Goao da Nova, omdat hij het eiland ontdekte op 21 mei, feestdag van Sint-Helena in de rooms-katholieke kalender.<ref>http://sainthelenaisland.info/briefhistory.htm</ref>.
 
HetDie eiland [[Sint Helena]] in dedie AtlantischeAtlantiese OceaanOseaan werdis naardeur haar genoemd door dedie Spanjaard Goao da Nova na haar vernoem, omdat hijhy hetdie eiland ontdekte op 21 meiMei, feestdagdie feesdag van Sint- Helena iningevolge dedie roomsRooms-katholiekeKatolieke kalender, ontdek het. <ref>http://sainthelenaisland.info/briefhistory.htm</ref>.
 
==Notas==