Verskil tussen weergawes van "Wikipedia:Geselshoekie"

geen wysigingsopsomming nie
::*Die verwysings na die klankverskuiwing behandel net een aspek van die historiese ontwikkeling. Dit is egter onsin om te beweer dat enigiemand in Duitsland vandag nog aanspraak op Nederland maak en hiervoor taalhistoriese argumente aanvoer.
::*Ek het dieselfde beswaar teen enige pogings om Afrikaans en Nederlands net vanweë hul historiese oorsprong as 'n eenheid te beskou, net soos ek enige anglisisme, wat ons taal net verder na 'n kombuis- en dogtertaalstatus naas Engels sal laat afsak, sal betwis. [[Gebruiker:Voyageur|Voyageur]] 09:01, 23 Oktober 2007 (UTC)
 
:::''*Ek verstaan nie regtig wat jy met jou aanhalings wil bewys nie''
:::: Ik wil laten zien dat die gele gebieden op je kaartje veel en veel langer Frankisch geweest zijn dan die zogenaamde 'Opperfrankische' gebieden. Die dialecten daar zijn alleen maar Frankisch ''in naam'' omdat het gebieden zijn die later in de Frankisch geschiedenis een tijdje gekoloniseerd zijn. De naam is gebleven, maar de dialecten lijken veel meer op die van de buren. Dat is iets wat onlogischerwijze het verhaal zelf ook duidelijk maakt: taalkundig klopt er weinig van die 'taalfamilie'. Zou het niet beter zijn om dat duidelijker te maken door het lemma te beperken tot de echte Frankische dialecten? En duidelijk te maken dat ze niet te verwarren zijn met dialecten die alleen maar naar de Franken genoemd zijn? Iets vergelijkbaars geldt overigens voor 'Frans': ook die naam verwijst naar de 'Franken', maar behoudens een aantal leenwoorden is dat geen 'Frankische taal'.
 
:::::En ja die 'Opperfrankische' dialecten worden er graag met de haren bijgesleept door mensen die zo graag alle mogelijke verbinding tussen Nederlands en Frankisch willen ontkennen of verzwakken. Zelf laat je van dat laatste een goed staaltje zien: ''..Nederlands is allesbehalwe 'n regstreekse ontwikkeling uit die Wesnederfrankiese taal...'' Tja, als dat zo is waarom staat Nederlands (en Afrikaans) dan als Westnederfrankisch genoemd op [[Frankies (taal)]]? En als Nederlands niet een Westnederfankische ontwikkeling is waar komt het dan wel vandaan? Mars misschien? En dit is maar een van de vele onlogische kronkels die je op dit gebied tegenkomt en die jij vaak gewoon overneemt. (En waar ik niet eens een vraagteken bij mag zetten want dan word ik voor een terrorist uitgemaakt.)
 
::''..En tot by die jaar 1648 was Nederland, net soos Switserland, nog steeds 'n deelgebied van die Heilige Romeinse Ryk...''
:::Deze opmerking is in Duitsland inderdaad heel gebruikelijk: het is een van de weinige dingen die Duitsers iha van onze geschiedenis (menen te) weten, maar het gaat wel voorbij aan de Pragmatieke Sanctie van een eeuw eerder die de banden van de Nederlanden met dat rijk reduceerde tot een jaargeld te betalen aan de persoon van de (in Gent geboren) keizer. Je zou net zo goed kunnen zeggen dat er vanaf 1548 een soort losse personele unie was. Met de rijksdag hadden de Nederlanden bijvoorbeeld niets meer te maken maar hadden een eigen parlement. Het gaat ook voorbij aan de afzwering van 1581 waarmee de republiek (dwz dat parlement) zich onafhankelijk verklaarde. Overigens eerder van Spanje dan van 'Duitsland' dat laatste stelde namelijk bitter weinig voor... 1648 was niet anders dan een herbevestiging van een situatie die al veel langer bestond maar door sommige machten niet erkend werd. Bovendien is het verder natuurlijk voor het onderwerp bitter weinig relevant, behalve dan dat je je moet afvragen ''waarom'' Duitsers alleen maar van ons weten dat we een soort weggelopen provincie van hen zouden zijn. Waarom vinden ze alleen dat belangrijk?
Jcwf
[[Gebruiker:75.178.178.59|75.178.178.59]] 03:12, 24 Oktober 2007 (UTC)
Anonieme gebruiker