Lewisteorie: Verskil tussen weergawes

Content deleted Content added
JMK (besprekings | bydraes)
taalsorg aangevra, +kat
JMK (besprekings | bydraes)
Lyn 39:
Om die oksidasietoestand van 'n atoom binne 'n molekuul te bepaal is dit belangrik om die [[elektronegatiwiteit]] van twee atome te vergelyk wat 'n elektronpaar deel. Die gedeelde elektronpaar word in geheel aan die elektro-negatiefste atoom toegeken. Dan word die elektrone om 'n atoom opgetel en vergelyk met die valensie-elektrone wat die atoom bygedra het. Die verskil is die '''oksidasiegetal'''.
 
:In die geval van metaan CH<sub>4</sub> word alleal viervuldigvier gedeelde pare by koolstof gereken omdat C (effens) elektro-negatiewer is as H. Dit lewer 'n oksidasiegetal vir C van -4, en vir H van +1.
:In die geval van kooldiokside CO<sub>2</sub> behoort die pare by suurstof gereken te word, en het C 'n oksidasiegetal van +4.
 
Lyn 148:
Voor de meeste elementen is de Lewistheorie namelijk gewoon ongeschikt en moet vervangen worden door quantummechanische theorieën. Echter omdat het voor verbindingen van lichtere elementen, vooral [[koolstof]] meestal redelijk opgaat en gemakkelijk op een stukje papier valt uit te werken (in plaats van met een supercomputer) is de Lewistheorie nog altijd van onschatbare waarde voor de chemie en met name de [[organische chemie]].
-->
 
==Eksterne skakel==
*[http://www.ausetute.com.au/lewisstr.html Voorbeelde van Lewisstrukture]