Zaza: Verskil tussen weergawes

Content deleted Content added
JMK (besprekings | bydraes)
kNo edit summary
k Uitleg
Lyn 1:
{{vertaal}}
 
Die Zazas is 'n Iranese volk in die huidige [[Turkye]]. Die Zazas word ook wel aangedui as 'n etniese groepering of etniese minderheid. Die oorspronkelike woongebied van die Zazas is die Anatoliese streek Dersim en omstreke. Hierdie naam word deur die Turkse staat in 1936 verander na Tunceli, nadat die Turkse lëer die outonomie van hierdie streek brutaal verwerp. Zazas praat eerder van Dersim as van Tunceli.
[[Lêer:Zaza Map.gif|thumb|Woongebied van die Zazas]]
 
Die '''Zazas''' is 'n Iranese volk in die huidige [[Turkye]]. Die Zazas word ook wel aangedui as 'n etniese groepering of etniese minderheid. Die oorspronkelike woongebied van die Zazas is die Anatoliese streek Dersim en omstreke. Hierdie naam word deur die Turkse staat in 1936 verander na Tunceli, nadat die Turkse lëer die outonomie van hierdie streek brutaal verwerp. Zazas praat eerder van Dersim as van Tunceli.
 
== Taal en etnisiteit ==
Line 13 ⟶ 12:
Elke dialek verskil ook dialekties na gelang van die streek. Die mees konserwatiewe dialekte is naamlik dié van die Kigi- en Diyarbakir-gebiede.
 
== Geloof ==
Die meerderheid Zazas hang [[alevitisme]] aan, hoewel daar ook vele Zazas is wat die [[Soennisme|soennitiese]] islam aanhang. Religieus gesien is die Zaza dus onder te verdeel in twee groepe: alevities en soennities islamities. Die alevitiese Zazas het hulle veral in die noorde van die Zaza-gebied gevestig. Die soennitiese Zazas (Schafii an Hanafi) daarenteen bevind hulle veral in die suide van die gebied.
 
== Geschiedenis en onderdrukking ==
{{Vertaal}}
Vermoedelijk zijn de '''Zaza’s''' tussen de 10e en 11e eeuw geïmmigreerd naar hun hedendaagse gebied in [[Oost-Anatolië]]. Dat de huidige Zaza’s de afstammelingen zijn van Deylemieten wordt ook wel eens beweerd. Er zijn ook theorieën dat de voorouders van de Zaza’s vanuit het huidige woongebied - het historische Dersim - naar andere plaatsen zijn verspreid.
 
Er zijn bronnen waaruit blijkt dat het Zazaki een zekere taalhistorische verwantschap heeft met de middel-Iraanse taal Parthisch. Een onlangs verschenen thesis over de herkomst van Dersimis vermeldt dat zij de oorspronkelijke mensen zijn uit hun huidige vaderland. Dersim zou zichzelf als een federatie van diverse volkeren hebben gezien die het Zazaki van de Deylemieten overgebracht hebben en aangenomen hadden.
Lyn 52:
De interalevitische huwelijken zijn ook een overblijfsel van de religieuze onderdrukking tijdens het Ottomaanse Rijk. Zij onderscheidden de alevieten als „Kizilbas“ (rode hoofden) en beschuldigden hen van ketterij.
 
[[Kategorie:Turkye]]
[[Categorie:Oost-Anatolië]]
[[Kategorie:Iran]]
[[Categorie:Volk in Turkije]]
[[Categorie:Volk in Iran]]
 
[[als:Zaza]]