Bespreking:Orania: Verskil tussen weergawes

Content deleted Content added
Re: Gemsbok
Lyn 48:
 
:::Die verwysing moet, weens NPOV, verwyder word, totdat daar bewys kan word dat dit nie die neutraliteit wat die leser ervaar, beïnvloed nie. Op hierdie stadium is dit duidelik dat die verwysing, ten minste in sommige se mening, die reëls van NPOV verbreek. --[[Gebruiker:Gemsbok|Gemsbok]] 12:15,10 Mei 2006 (UTC)
 
::::Je weet wat ik bedoel. Verbreding van de term "Afrikaner" helpt niet, zolang er een criterium bestaat wat mensen uitsluit op basis van afkomst is het basisprincipe van apartheid aanwezig. Ik begrijp het probleem met de huidige categorisering, en ik zeg daarom niet dat de huidige situatie zo moet blijven.
 
::::Op nl: is een discussie geweest over "[[:nl:genetische manipulatie]]". Tot halverwege de jaren '90 was dit de enige benaming.
 
::::Manipulatie betekent "door mensenhanden gewijzigd" maar had volgens de genindustrie een negatieve benaming. In de 2e helft van de jaren '90 ontstond daarom een eufemisme, "genetische modificatie". Genetische modificatie inderdaad een neutrale term.
 
::::Probleem is dat gebruik van een eufemisme POV is, namelijk "genetische modificatie" wordt vooral door de genindustrie gebruikt. Gebruik van "genetische modificatie" is dus een standpunt ten voordele van de industie. De oplossing die uiteindelijk gekozen is, is het noemen van beide termen, zodat geen discussie over neutraliteit mogelijk is.
 
::::Dit is een zelfde probleem. Plaatsing in de categorie Apartheid geeft POV-problemen, maar het puur verwijderen van de categorie is ook POV, want er is een goede reden waarom de huidige categorisering is aangebracht. Er moet een oplossing gevonden worden wat recht doet aan beide standpunten. [[Gebruiker:Danielm|Danielm]] 11:13, 10 Mei 2006 (UTC)
Terug na "Orania"-bladsy.