Gluten (van die Latynse woord gluten, "gom") is ’n groep proteïene wat in die endosperm van verskeie graansoorte soos koring en rog aangetref word.[1] Ander graansoorte waarin dit voorkom, is gars, hawer en verwante spesies,[2] asook produkte wat daarvan gemaak word, soos mout. Gluten maak deeg elasties, help dit rys en gee aan die eindproduk sy taaierige tekstuur.

Voorbeelde van glutenbronne: (kloksgewys van bo) koringmeel, spelt, gars en rog.

In ’n klein deel van die algemene publiek veroorsaak gluten seliaksiekte en ander soorte glutenonverdraagsaamheid.[3] Die mate waarin hawer dit veroorsaak, hang van die kultivar af.[4][5][6] Baie soorte hawerprodukte word ook kruisbesmet met ander glutenbevattende grane.[5]

Die proteïene van ander graansoorte soos mielies en rys word ook soms glutens genoem, maar dit verskil van ware gluten.[1]

VerwysingsWysig

  1. 1,0 1,1 Food and Drug Administration (Januarie 2007). "Food Labeling ; Gluten-Free Labeling of Foods" (PDF).
  2. Biesiekierski JR (2017). “What is gluten?”. J Gastroenterol Hepatol 32 Suppl 1: 78–81. doi:10.1111/jgh.13703.
  3. (Januarie 2013) “The Oslo definitions for coeliac disease and related terms”. Gut 62 (1): 43–52. doi:10.1136/gutjnl-2011-301346.
  4. (18 November 2013) “Gluten-free diet in children: an approach to a nutritionally adequate and balanced diet”. Nutrients 5 (11): 4553–65. doi:10.3390/nu5114553.
  5. 5,0 5,1 (2016) “Pure Oats as Part of the Canadian Gluten-Free Diet in Celiac Disease: The Need to Revisit the Issue.”. Can J Gastroenterol Hepatol 2016: 1576360. doi:10.1155/2016/1576360.
  6. (7 November 2015) “Role of oats in celiac disease”. World J Gastroenterol 21 (41): 11825–31. doi:10.3748/wjg.v21.i41.11825.

Eksterne skakelsWysig